Cornel Sitar

Olarul Cornel Sitar aparţine unei faimoase familii de olari care prin valoarea deosebită a ceramicii lor au ocupat o poziţie importantă în ţară. Promotorii au fost Florica şi Petru Sitar (părinţii olarului de azi), doi olari înzestraţi cu sensibilitate, talent şi pentru care meşteşugul a devenit artă. Ei au ştiut să întreţină viu interesul pentru ceramica de Maramureş, pentru diversitatea formelor arhaice, pentru cromatica unică şi pentru ornamentaţia specifică. Dar Florica şi Petru Sitar au meritul că au transmis dragostea şi pasiunea pentru acest meşteşug în sufletul celor 5 copii ai lor.

Cornel Sitar este sub toate aspectele liderul actualei generaţii de olari din familia sa, el modelează vasele împreună cu fratele său Liviu, arta ornamentării obiectelor ceramice fiind făcută de soţiile lor Mărioara şi Angela Sitar care deseori sunt ajutate de copiii lor. Măiestria cu care Cornel Sitar modelează ceramica este dublată de un efort continuu de a descoperi şi revitaliza formele, ornamentele şi cromaticile dintr-o serie de centre care nu mai există azi. El a reuşit să reintegreze ăn circuitul valorilor contemporane forme şi motive ale ceramicii de mult uitate. Dar, între timp el a creat un stil indivudual care este simplu de observat în ceramica sa.

Toate vasele lui sunt uniform acoperite în timp ce cromatica rezultă armonios din combinarea artistică a nuanţelor de alb, roşu aprins, galben, ocru, negru închis, maro deschis şi foarte mult albastru. Ornamentele sunt desenate liber sau geometric şi reprezintă o combinaţie a imaginilor astrale, geomorfice, florale şi zoomorfe într-o compoziţie potrivită. Realizate cu ajutorul degetului, cornului, pensulei, ornamentele prind formă şi vigoare înzestrând desenele cu expresii care deseori au o semnificaţie semantică: cercul, şarpele, calea rătăcită, pomul vieţii, pasărea sufletului.

Cornel Sitar are meritul de a aduce în atenţia iubitorilor de ceramică transilvăneană, ceramica pictată în nuanţe de albastru cunoscută drept ceramica de Saschiz, care se poate găsi numai în muzee, colecţii private sau cărţi. Prezent la mai toate târgurile şi expoziţiile organizate din ţară, Cornel Sitar este apreciat pentru ce face în domeniul acestui meşteşug, dar mai ales pentru felul în care păstrează tradiţia ceramicii din judeţul Maramureş.